Pas på tænderne – og spørg om hjælp, hvis du bliver syg

Pas på tænderne hele livet

Du skal altid passe på dine tænder. Det gælder når du er barn, teenager, midaldrende og senior. Tænderne skal børstes hver morgen og aften i min. 2 minutter ad gangen. Du skal huske også at rense tandmellemrummene. Dertil skal du sørge for at komme regelmæssigt til tandlæge. Sidst, men ikke mindst, så skal du undgå at spise for mange søde sager, at drikke sodavand og at ryge. Alle tre ting er med til at nedbryde tænderne.

Dine tænder efter et langt liv

Hvis du har passet på dine tænder hele livet og altså har et velholdt tandsæt, vil du sagtens kunne bevare et sundt og velfungerende tandsæt til du er 100 år – eller endnu ældre. Det kræver dog, at du bliver ved med at passe og børste dine tænder.

Hvis du holder op med at pleje din mund og dine tænder, vil dine tænder blive dårlige. Faktisk kan et sundt og velholdt tandsæt få uoprettelige skader, hvis du i bare 6 måneder ikke passer dine tænder. Jo ældre du er, jo hurtigere vil skaderne komme, da dine tænder undgåeligt er slidte efter et helt livs brug.

Det er rigtig ærgerligt at opdage, at du har fået tandkødsbetændelse, huller i tænderne og sågar parodontose, hvis du i bare en kort periode ikke har kunne passe på dine tænder. Det kan fx være, hvis du i en periode har været alvorligt syg og ikke har haft energi til at passe dine tænder.

Få en anden til at hjælpe dig

Hvis du frygter, at du i en periode ikke kan overskue at passe på dine tænder fx i forbindelse med en sygdomsperiode, så er det meget vigtigt, at du får en pårørende – eller en plejer – til at hjælpe dig. Og vær opmærksom på, at det er bedre at få børstet tænder en gang om dagen grundigt, end to gange om dagen dårligt.

Hvis du er syg og/eller svagelig og ikke selv kan komme til tandlægen for at få renset tænder, kan du søge om at blive visiteret ind i omsorgstandplejen. Det skal du gøre igennem din kommune. Det vil ofte være dine pårørende eller (hvis du bor på plejecenter) plejepersonalet, der henvender sig til kommunens visitationsenhed på dine vegne. I omsorgstandplejen får du tilskud til tandplejen, og du kan få besøg i dit hjem eller på plejecenter, (hvis du bor på plejecenter), når du skal have renset tænder og fortaget behandling. Hvis du er syg og svækket, kan det være en tryghed at vide, at du fx hver 9. måned, får renset dine tænder af en professionel, der kommer hjem til dig, og som er opmærksom på, hvad det er for sygdomme, du kæmper med – og hvordan sygdommene og bivirkningen fra den medicin du tager, påvirker dit tandsæt.

Hvis du lider af mundtørhed (en bivirkning ved mange typer medicin) er det en god idé at snakke med din tandlæge om at få en recept på en tandpasta med ekstra meget fluor i. Det gør underværker, hvis har mundtørhed og derfor er disponeret for at få huller i tænderne.

Grænseoverskridende at få hjælp til tandbørstning

Det kan være grænseoverskridende at skulle bede om hjælp til at få børstet tænder. Det er trods alt noget, du har kunne klare selv fra du var barn. Samtidig kan det være ubehageligt at skulle have en anden til at røre ved ens mund. Munden er jo et intimt og privat område, som vi stort set kun selv berører – eller som vores partner får lov at kærtegne med kys. Derfor kan det også være svært for den, der skal hjælpe med tandbørstningen. For din egen skyld er det dog vigtigt, at du overvinder denne grænse, hvis du har behov for hjælp.

Lige så vigtigt som at sove og spise

Det skal være lige så naturligt at passe og rense tænderne som det er at spise sundt, sove, drikke vand, få motion og frisk luft, grine og være social. Det er en del af det at holde sig sund. Særligt, hvis du drømmer om at blive ældre end den ældste person i verden, der lige nu er 116 år.

 

Nyttige links

omsorgstandpleje.org